Elämää Riistankauhun kennelissä

Kausi 2017 paketissa

Tiistai 9.1.2018 klo 14:25

Kausi 2017 

Kartin kulunut kausi meni oikeinkin nappiin kokeiden osalta, saavutettiin KVA-arvo!

Ensimmäinen HIRV-1 tulos saatiin Siikalatvalta Sitkiän kisasta; 4. sija parhaan nartun tittelillä 8,5h työskentelyllä ja neljäs tarvittava HIRV-1 tulos saatiin Siilinjärveltä Nuorten ylityöhaukuista 2. sija parhaana narttuna 25h 45 min työskentelyajalla. Kisan taso oli kova! Koira lopetti työskentelyn karkolle ja laittoi kuusen alle nukkumaan. Hakia piti metästä pois, kyllä siinä jo hirvitti että mitä sieltä löytyy kun koira ei liikkunut gps mukaan enää... Väsy oli tullut ja koira löytyi puun juurelta kerältä nukkumasta.

Tällöin koira sai ensimmäisen kerran työskennellä niin pitkään kuin tahtoi, muuten karkoilta saatu pois. 

Vuodelle 2018 suunnitelmia...

Tammi-helmikuussa Hilla astutetaan Korvenkiertäjän Sakulla.

Kartin terveystutkimukset on varattu nyt alkuvuodelle, jos ei mitään yllätyksiä tule, niin astutetaan seuraavaan juoksuun kesä-heinäkuussa.

B-pennut ovat tulevalla kaudella hyvässä koeiässä, mielenkiinnolla kautta odotellaan...
Pentueessa kuusi pentua, joista suurin osa ehti ilmaista kiinnostuksensa hirville viime vuoden puolella, hyviä seuraamisia ja lyhyitä ensihaukkujakin useammalla.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koiranpentuja, hirvikoira, riistankauhun, nuorten ylityöhaukut,

Treeniä

Keskiviikko 23.8.2017 klo 10:48

Maanantai-iltana Tuomo lähti Kartin kanssa hakua treenaamaan (ei tietoa hirvistä). Ensi alkuun oli vähän katsellut, että mitä tässä oikein aletaan tekeen, mutta huomattuaan ettei kuski ole lähdössä mihinkään, lähti tutkailemaan mielenkiintoisia hajuja.

Kahdeksan aikaan tapahtui omatoiminen löytö ja haukku alkoi. Hirvi oli hieman levoton ja käveleskeli rauhallisesti illan. Teimme Tuomon kanssa vuoron vaihdon siinä 11-12 maissa ja samoihin aikoihin alkoi hirvikin rauhoittua paikalleen. Tuomo oli nähnyt haukussa sonnin, ehkä 8-piikkiä, todennäköisesti sama joka viikonloppuna nähtiin sumuisella kaurapellolla.

kartti_1.jpg

Yön päivystin koiran haukkua, Kartin toinen hirvihaukku ja sitä tuntui riittävän. Jostain syystä B-barkin haukkulaskuri ei oikeita lukemia näyttänyt ja kohdalleen säätökään ei onnistunut. Haukkutiheys vaihteli 50-85 välillä, ei Hillan luokkaa, mutta riittävän hyvä kuitenkin.

kartti_2.jpg

Aamulla laiton viiden-kuuden maissa viestiä Tuomolle, että kahvia ja pari eväsleipää olisi saatava. Tuomon tultua puoli seitsemän maissa, kokeiltiin antaa karkkoa, jos koiran saisi jo pois haukkumasta, mutta ei...hirvi oli hyvin rauhallinen ja ei ottanut kunnon lähtöjä. Saatiin kuitenkin hirvi liikkeelle ja jäin kiertelemään ja odottamaan tien ylitystä. Itsekin pääsin sonnin näkemään sähkölinjan kohdalla, sama sonni oli edelleen koiran edellä ja koira oli ns. ihan kintuilla ja ei totellut luoksutulokutsua. Annoin vähän lisää vauhtia ja taas vartomaan tien ylitystä, mutta ei... Haukkuun jäi tiestä noin neljän sadan metrin päähän. Kokeilin vielä koiraa kutsua pois, haukku oli jo aika harvaa ja jäin vartomaan tien varteen. Noin puoliska tuntia ja koira tuli tielle siinä missä olin sitä kutsunut viimeisen kerran. Kaksitoista tuntia haukkua toiseksi hirvityöskentelyksi oli ihan mukava yllätys. Mahdollisesti vanhemmilta perittyä riistaverta havaittavissa... Kovasti koiran kehumista ja pesun kautta kotia nukkumaan. Ensi kertaa odotellessa!

kartti_3.jpg

Tänä vuonna oli suunnitelmissa Sitkiän haukut ja Kuutamohaukut Hillalle. Jos sama meno jatkuu niin Kartti ilmoitetaan Sitkiään ykkösen hakureissulle ja ehkä pitkää koetta kokeillaan jo ennen sitä... Tuomo oli viime vuonna Sitkeässä sanonut tulevansa tänä vuonna Hillan pennun kanssa kisaamaan, saa nähdä pitääkö uhkaus toteuttaa... Kartilla on kyllä juoksu odotettavissa pian alkavaksi, karvan pudotus jo aika hyvällä mallilla. Hillan juoksu oli viime kuussa, joten Hillan kausi on turvattu siltä osin tänä vuonna.

Tiistai-iltana saatiin uutisia B-pentueen isästä Eetunkyrön Jedistäkin; taas oli karhu nurin ja aika mukaviin töihin! 221 minuuttia haukkuaikaa ja 300 työskentelyaika ja 22 km työskentelymatkoja ja kaato seisontahaukkuun! Onnittelut Suomussalmelle pyyntiporukalle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hirvikoira, ensi haukut, riistankauhun, sitkiän kisa, kuutamohaukut, hilla, akartti